Dobostorta

A dobostorta, a magyar cukrászat zászlóshajója

 

A távoli külföldieknek Magyarországról gyakran a gulyás és Puskás jut eszükbe. Az európaiak harmadikként a dobostortát is ismerik. A feltalálót, Dobos József cukrászmestert a torta készítésénél az vezérelte, hogy a sütemény a régi hűtési technikák mellett is legalább tíz napig élvezhető állagú és minőségű legyen. Az, hogy a közönség kiemelten ízletesnek tartja, Dobost is meglepte. A feltaláló 1885-ben készítette először, és 1995-ben nyilvánosságra hozta receptjét. Mi az eredeti recept szerint készítjük.

Tészta
Tojás 6 db, Liszt 0,15 kg, Cukor 0,12 kg

Krém
Tojás 9db, Cukor 0,3 kg, Vaj 0,4 kg, Vaníliás cukor 0,03 kg, Vaníliás pudingpor 0,05 kg, Olvasztott csokoládé 0,1 kg

Piskóta készítése
A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét kétharmad rész cukorral kemény habbá verjük, a maradék egyharmad rész cukorral kihabosítjuk a sárgáját. A fehérjét a sárgájába óvatosan belekeverjük és hozzáadjuk a lisztet. Olajozott, lisztezett sütőlemezre hat darab vékony kerek lapot kenünk. 180 C°-on ostyaszerűen sütjük. Sütés után alávágunk.

Krém készítése
A vajat kihabosítjuk és az olvasztott csokoládét hozzákeverjük. Az egész tojásokat a cukorral, a vaníliás pudinggal és a vaníliás cukorral összekeverjük, gőz fölött kb. 80 C°-ra melegítjük folytonos keverés mellett. Ezután kihülésig habbá verjük. Végül a tojáshabot a csokoládés vajhoz könnyedén hozzákeverjük.
Az öt lapot összetöltjük a krémmel, a hatodik lapot bevonjuk olvasztott cukorral.

Ruszwurm Cukrászda
1014 Budapest
Szentháromság u. 7.

Tulajdonos:
Szamos Miklós
Üzletvezetők:
Nedoba Erika

Vezető cukrász:
Ozsvalt Péter